TERVEISIÄ LUOKASTA 2026

2017/04/03

MUISTOJA MENNEILTÄ AJOILTA

VAISAARI

VIIKKO 7

SUOMI FINLAND 100 -PROJEKTIVIIKKO






Elvi (vasemmalla) ja Maija (oikealla) Vaisaaren opehuoneessa kahvihetkellä 


Historian lehdet havisivat, kun Elvi ja Maija muistelivat menneitä ja omaa elettyä elämää. Elvillä on vuosia vain kymmenen vähemmän kuin itsenäisellä Suomella on ikää. Tarinoita riitti!

Elvi muisteli, miten kolme kertaa lähdettiin evakkoon, sotaa pakoon, luotien pakkuessa korvan juuressa... oma koti oli vain kaksi kilometriä Venäjän rajalta. Tai miten saksalaiset sotilaat huristelivat mopolla ja varastelivat kanoja ruoaksi. Tai miten venäläiset sotavangit olivat töissä pelloilla. Ja miten iso tupa perheellä Karjalassa oli: isä kengitti hevosen tuvassa, ja yhdeksän ihmistä nukkui vieri vieressä uuninpangolla. Perheen pelloilta saatiin myös ruoka ruokapöytään; kaupasta ostettiin vain kahvi, sokeri, suola, petrooli ja tupakka isälle.

Maija puolestaan muisteli äitinsä olleen ihmisenä tosi siisti: kaikki oli kauniisti viikattu vaatekaappiin, hyllyjen reunoilla oli virkattua pitsiä... ja mikä tärkeintä, niin luteet ja russakat pysyivät poissa. Hauska oli myös tarina, miten hän sai isätä 1959 muovipussin, johon koulussa sullosi inhokkikaurapuuron ja kantoi sen vanhempien huomaamatta perheen kanoille.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti